Вигенин: Памет за светлия пример на спасението, но и за жертвите на Холокоста – за да не допуснем отново омразата сред нас  

Мар 10, 2024 Новини БСП 0 431

10.03.2024

„Ние помним”. Зам.-председателят на Народното събрание и заместник-председател на БСП Кристиан Вигенин заедно с Борис Цветков – заместник-председател на УС на Българския антифашистки съюз се включиха в превърналия се в традиция през последните години Поход на толерантността. С него и с официална церемония в София днес бе отбелязана 81-та годишнина от спасението на българските евреи от концентрационните лагери по времето на Втората световна война – единствен по рода си акт, в който народ се опълчва срещу решение на Хитлерова Германия.

 

Социалистите, взели участие взели участие в Похода сведоха глави и пред паметта на жертвите на Холокоста пред Паметника на Спасението в София.

„Нашите предшественици - граждани, Българската православна църква, народни представители, начело със зам.-председателя на НС Димитър Пешев, интелектуалци, общественици успяват да спасят от „лагерите на смърттта”  близо 50 000 български евреи. Успяват да предпазят българския народ от един огромен грях, планиран от фашисткото правителство”, заяви Кристиан Вигенин.

 

По думите му обаче ще бъде и тежка несправедливост, ако в този ден не бъдат споменати и онези над 11 000 евреи, изпратени в Треблинка от териториите под българско административно управление. „Нито пък, ако си затворим очите за действащите тогава в страната ни антиеврейски закони, изселванията, конфискациите, дискриминацията”, посочи зам.-председателят на социалистическата партия и заключи:

„Омразата е отрова, която разяжда обществото. Омразата ражда смърт, затова не бива да я допускаме сред нас. Нека пазим светлия пример и да бъдем готови, когато историята отново постави народа ни на изпитание!”, заяви Кристиан Вигенин.